Нов инцидент във военния завод Арсенал“ взе поредната си жертва.

...
 Нов инцидент във военния завод Арсенал“ взе поредната си жертва.
Коментари Харесай

Безотговорността, която сее смърт

 Нов случай във военния цех „ Арсенал “ взе следващата си жертва. Втори служащ е с тежки изгаряния, застрашаващи живота му.
Експерти пък ще умуват още веднъж за сигурността на труда в този рисков бранш. И както нормално, несъмнено всичко ще отшуми за ден-два. Само фамилиите на починалия 27-годишен мъж и на потърпевшия ще живеят със загатна за нещастието, сполетяло ги на 14 март.

Вина всеки ще търси. И фамилията, и работодателят, и институциите, и обществото... И това е естествено, тъй като намирането на отговорния е първата крачка по пътя към справедливостта.

Още в първите часове след случая стана ясно, че двамата служащи са били в помещение, в което не е трябвало да бъдат. С други думи, служащите са пренебрегнали условията за сигурност. И в случай че би трябвало да сме почтени, всеки един от нас най-малко един път в живота си е правил нещо, което инструкциите за сигурност не разрешават. Защо? Защото всички живеем с мисълта „ На мен това не може да ми се случи “.

Всеки строител, който не носи каска, или пък чиновник, който пуши в затворено помещение, самичък основава причина за акцидент. И във всеки един от тези случаи си споделяме, че това е нещо дребно, забравяйки, че от време на време можем да станем жертва на нещастно събитие.

Разбира се, съществуват варианти, в които чиновниците са принудени да подценен разсъдъка и ограниченията за сигурност. Става въпрос за тези, чиито работодатели не са им обезпечили защитни средства. Никой строител не си носи персонална каска от у дома, тъй като началникът му е задължен по закон да му обезпечи такава. Ето поради такива работодатели глобите за неспазване на безвредните условия на труд би трябвало да бъдат повишени, и то в пъти.

Кой е отговорен за случая в „ Арсенал “, ще покаже инспекцията. Фактите демонстрират, че от 2016 година насам при инспекции на Инспекцията по труда в завода са били открити 460 нарушавания, 395 от които са били точно поради пропуски при обезпечаване на безвредни условия.

Това са обстоятелства, които демонстрират, че има слаби звена, върху които работодателят би трябвало да работи, без значение дали потърпевшите чиновници са нарушили разпоредбите.

Личната отговорност на трудещите се не е по-малка, нито е по-голяма от тази на началника. На работното място отговорността към личния живот и здраве в действителност прераства в отговорност към другия, с който делиш отговорности, пространство и време. При всяка екипна работа съществува резултатът на доминото. Една неверна стъпка опустошава идващия. А когато приказваме за работа в рисков бранш, какъвто е оръжейният, проявата на безнаказаност може да сее гибел.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР